Klasik İktisat Okulu
Klasik İktisat Okulu'nun Doğuşu ve Genel Bilgiler
Klasik iktisat okulunun, Adam Smith'in yazdığı 'Milletlerin Zenginliği' isimli eserinin 1776 yılında yayınlanmasıyla başladığı kabul edilir.Aynı zamanda Adam Smith'in iktisadın atası olduğu söylenir ve klasik iktisat okulunun kurucusudur.
Klasik iktisat okulu Fizyokratlar da olduğu gibi liberalizmi benimsemişlerdir.Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler(laisser faire, laissez passer) ideolojisini devam ettirmişlerdir.
Ekonomik hayatın düzenlenmesinde devlete ihtiyaç olmadığı, piyasa mekanizmasının fiyat mekanizması yardımıyla kusursuz işleyerek bu düzeni sağlayabileceğini öne sürmüştür. J.B. Say tarafından ileri sürülen ve Say Yasası olarak bilinen “Her arz kendi talebini yaratır” sözüyle toplam arzın önemli olduğunu, paranın ve dolayısıyla finansal faktörlerin iktisadi faaliyetlerde etkili olamayacağını savunmuşlardır.
Klasik iktisatçılar, devletin ekonomiye müdahalesinin sınırlı olması gerektiğini savunmuşlardır. Klasik iktisat teorisi arz ağırlıklı bir teoridir, bu yönüyle modern iktisat bilimine dayanak oluşturur. Devlet müdahalesine karşı olduklarından, girişimci gücü olan piyasaya herhangi bir müdahaleye izin vermemişler ve devletin görevlerini çok sınırlamışlardır. Devletin sadece adalet, savunma, güvenlik ve diplomasi görevlerini yerine getirmeleri gerektiğini savunmuşlardır.Kısacası jandarma devlet anlayışını savunmuşlardır.
18. yüzyıl ortalarından sonra Amerika kıtasının keşfedilmesi yeni hammadde kaynaklarının bulunmasını sağlamış, ulaşımla ilgili birçok yenilik olmuş, deniz ve demir yolu taşımacılığı gelişmiştir. İngiltere’de buharlı makinenin keşfedilmesi ve üretimde önemli hale gelmesi, üretim yöntemlerinin gelişmesine daha hızlı ve düşük maliyetle üretim yapılmasına zemin oluşturmuştur. Tüm bu gelişmeler üretim kavramına uluslar arası bir boyut kazandırmıştır. İngiltere başta olmak üzere Batı Avrupa ülkelerinde üretilen tüm mallar bu ülke dışından temin edilen emek gücüyle üretilmiştir.
Nüfusta yaşanan artışlar gıda maddelerine olan talebi arttırmış ve bu yüzyılda küçük tarım işletmelerinin birleştirilmesiyle büyük çaplı işletmeler kurulmuştur.
Klasik iktisat görüşü 1843'de John Stuart Mill tarafından yayınlanan “Siyasal İktisadın İlkeleri” isimli eseri ile son bulmuştur.
Klasik Okul'un Temsilcileri;
- Adam Smith
- David Ricardo
- John Stuart Mill
- Jean Baptiste Say
- Thomas Robert Malthus
Klasik İktisat Okulunun Temel Görüşleri
- Piyasada tam rekabet koşulları geçerlidir. (Serbest piyasa varsayımı)
- Ekonomi tam istihdamdadır.
- Ücret, faiz haddi ve mal fiyatları esnektir.
- Say kanunu geçerlidir. Yani ‘her arz kendi talebini yaratır’ görüşü vardır.
- Sınırlı devlet müdahalesini savunurlar.
- En önemli üretim faktörü emektir.
- Tasarruf faizin artan fonksiyonudur.
- Yatırım faizin azalan fonksiyonudur.
- Ekonomideki işsizler gönüllü işsizlerdir. Gayri iradi işsizlik yoktur.
- Ücretler ve fiyatlar esnek olduğu için tüm işsizler iş buluncaya kadar ücretler düşer ve işsizlik ortadan kalkar.
- Paranın yansız olduğu savunulur.
- Paranın dolaşım hızı sabittir.
- Para talebinin faiz esnekliği sıfırdır.
- Ekonomide para politikası etkindir. Maliye politikası etkin değildir.
- Para işlem amacıyla talep edilir.
- Tarafsız maliye anlayışı hakimdir.
- Parayı sadece mübadele aracı olarak görmüşlerdir.
- Klasikler, teorilerini kurarken akılcı, tümdengelimci yöntemi izlemişlerdir.
Kaynakça:.gencmaliye.com,paranomist.com
Klasik İktisat Okulu
Reviewed by Unknown
on
Mart 31, 2018
Rating:
![Klasik İktisat Okulu](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdeX81btiSxdQT8-gfRHKQg_Qfg6RBl41Yk7b6EyddGx4Pds9wn3Zzh-BM-ORvvpvGrc-z91IJBM0AeThtSjMjxYG4e4VziD2PiEriS59Bcv9G6E2G-9x9AVtbEqq3X4TS0HJlXbC7-n8/s72-c/adamsmith.jpg)
Hiç yorum yok